Steeds meer Nederlanders kunnen niet meer tegen Nederland. Komen zij terug van vakantie, dan begint het balen al op Schiphol. Liefst zouden zij dan meteen rechtsomkeert maken.
Uit de honderden reacties op mijn vraag van vorige week, naar het land dat het beste bij ú past, blijkt dat Zuid-Oost Azië veruit het hoogst scoort. Veel Nederlanders zouden best naar Thailand, naar Indonesie of naar Vietnam willen emigreren, alleen zij durven niet vanwege de familie. Ook wil de verkoop van hun huis niet erg vlotten. Omgekeerd wil de rest van de wereld liefst naar ons uitkeringsparadijs, met als gevolg dat op onze schaarse, nog net niet wegbezuinigde ambassades vooral geroutineerde visumweigeraars worden ingezet.
Volgens het CBS vertrok vorig jaar bijna 1 procent van de bevolking gillend naar elders, nota bene zonder achterlating van enig adres. Kennelijk willen de ontsnapte sofinummers voorkomen dat de lange fiscale vingers van de Nederlandse staat hen achterna reizen. Als dat zo doorgaat is Nederland over een eeuw dus leeg! Voor de moedige achterblijvers gloort er warempel binnen een jaar of dertig toch nog een filevrije toekomst, met of zonder Rutte, Wilders of koning Willem-Alexander.
Wat opvalt is dat de meeste landgenoten uit woede, onvrede en frustratie over de toestand in Nederland metéén wel weg willen uit ons zinkende welvaartsparadijs. De vraag is of de doellanden om zulke negatieve vluchtelingen verlegen zitten. Van Europa scoren Duitsland, Belgie en Frankrijk hoog, maar ik vermoed dat die landen Nederlanders toch liever zien komen uit waardering voor het gastland dan omdat zij Nederland zat zijn. De betrokkenen zelf noemen 'elk land beter dan dit'.
Mij viel vooral ook op dat heel wat Nederlanders graag naar Suriname willen. Dit zijn vooral regelschuwe ruimtezoekers, die in hun leven ook wel eens in een ongekeurde auto willen rijden, desnoods met enigszins verroeste koplampen - uitgerekend de ludieke dingen die beslist niet kunnen in het land waar alles zogenaamd moet kunnen! Amerika is eveneens in trek, net als Zuid-Afrika en Brazilie. Ook Curacao wordt veelvuldig genoemd, waarschijnlijk omdat men dan zo nu en dan gebakken aardappels kan blijven eten bij Van der Valk.
,,Ik woon nu drie jaar in Thailand. Dat had ik eerder moeten doen", mailt J. M. ten Brink. ,,Ik heb mijn baan als docent opgezegd en geef nu les aan de universiteit van Bangkok. Als ik dan lees over alle agressie en belastingen in Nederland, dan denk ik: prima gedaan!"
Jan en Jo-Ann Bosklopper mailen mij: ,,Wij zijn geemigreerd naar Schotland. Weg uit het land van de regeltjes, waar iedere ambtenaar wel wat verzint om de burger nog zwaarder te belasten. Daar hebben ze hier geen last van. Het bevalt ons hier prima!"
Bert Veen wil wel naar Turkije verhuizen. ,,Senioren zoals ik worden stevig gekort en ik vraag me nu serieus af of het leven in Turkije niet aangenamer en ook financieel plezieriger is."
Radiovakvrouw Tineke, de allerbeste presentatrice van Nederland en omstreken, vond ook de tijd om mij te mailen, tussen haar oer-Hollandse shows op Radio 5 Nostalgia: ,,Als ik met pensioen ga, wil ik de wintermaanden beslist naar Zuid-Afrika. De winter in Nederland duurt me veel te lang!"
,,Na een goeie maand in Canada wilde ik niet meer terug naar Nederland", mailt Cor Slagter. ,,Maar mijn vrouw houdt mij tegen, zij kan zich nog niet losrukken van Nederland."
,,Ik had wel op de Malediven willen blijven", vertrouwt H. Dubbelboer mij toe. ,,Geweldig, maar een beetje ver. Daarom is het Zuid-Frankrijk geworden."
Dolf van de Vegte las mijn kolommetje in het vliegtuig van Oeganda naar Amsterdam. ,,Ik denk niet dat mensen ons democratische vrijheidsparadijs zat zijn, maar wél de manier waarop wij verharden. Als directeur van de landelijke tv-zender Family7 was ik net op ons kantoor in Oeganda. Wat een verademing, dat land! Wordt niet voor niets de parel van Afrika genoemd. Vriendelijk, werklustig, eenvoudig, een heerlijk overwinteringsland."
,,Wees maar voorzichtig met emigratie", adviseert H. van der Meer. ,,Wij wonen al zo’n 34 jaar in zonnig Zuid-Afrika. Maar Nederland kriebelt nog steeds. Als ik m’n leven opnieuw kon doen, zou ik niet weer emigreren. Er is maar één Nederland! Beter in Mokum zonder poen dan…"
Maar de meeste lezers denken daar heel anders over. Beter in Thailand met een gered miljoen, dan in de Bijlmer met een tekort aan poen!
De Telegraaf